Läkarbesöket

Här får Du en historia om min mormor Linda Johansson, dotter till björnjägaren Elias Olof Hansson i Marsliden.

Någon vecka efter att mormor fyllt 99 år, (mars 1972) gjorde hon sin sedvanliga kvällstur till ladugården. Hon hade slutat mjölka men hon brukade sitta bakom ko-raden och röka sin pipa. Det var vår och ishalka så hon använde spark. Vid ingången till ladugården halkade mormor och bröt lårbenshalsen.

Jag hjälpte henne in och ringde till Bror Karlsson efter taxi. Mormor tyckte vi skulle vänta till morgonen så ”de hade vaknat på lasarettet”. Vi kom till Lycksele lasarett vid 12-tiden på natten. En läkare kom in i rummet och frågade om mormor hade varit där tidigare. Jo, svarade hon.”98 var jag ner med Björkmans marra”. Alla såg oförstående ut tills jag talade om att hon hade varit piga hos prästen Björkman i Dikanäs 1898 och då med häst kört ett lass med förnödenheter från Lycksele. Något sjukbesök hade hon inte gjort. Vi fick oss ett gott skratt.

Det blev Stensele sjukstuga för mormor fram till midsommar då jag hämtade hem henne. Men hon ville tillbaka eftersom det var jobbigt för oss att sköta om henne. Kvällen innan hon dag hälsade jag på henne. ”Nu vill jag dö, men Vår Herre tyck väl att jag är så besvärli att han vill ha mig kvar sä läng som möjligt hära jola”.

Stig Anderback