Barnhistorier

Historier 2012

Tre vise män
Mamman visade en bild av tre män och frågade sin dotter
“Vilka tror du det här är?” Flickan grubblade och kunde inte få fram ett svar så mamman vill hjälpa till med att säga “Det börjar på v”
Flickan “Nu vet jag – det är de tre vikingarna”
Jesus Prästen förberedde för sin barngudstjänst och berättade om Jesus på många sätt. Han visade bilder av honom och sa att han är med oss alla dagar. En av barnen sa “Det där tror jag inte på för jag har då inte sett han någon dag”!

Sjonk ihop Under krigsåren 1939-45 fanns ett hemvärnskompani i Tärnabygden. Vid ett tillfälle kom en höjdare från försvarsmakten

för att inspektera. Den lokala hemvärnschefen ställde upp sina mannar på en öppen plats. Manskapet hade fått ut uniformer

och de hade flitigt använts i såväl jordbruks- som skogsarbete, så de var ordentligt använda. Vid ordet -givakt sträckte sig den luggslitna skaran

upp sig och förblev stående så en lång stund. Hemvärnschefen hade glömt ordet -manöver. Till sist kom den förlösande ordern: -Sjonk ihop!

(Jag förmodar att Du förstår Tärnadialekten! )

Stig Andeerback

Tomte kramas
Tomten kom och delade ut julklappar. Eva blev glad över allt hon fick men när tomten hade gått sa hon. Mamma varför kramade tomten dig, vet pappa om det men det var ju tur att han inte var hemma för han hade nog inte tyckt om det.
Mamman sa “Du behöver väl inte tala om det för pappa”

Josef var inte Jesus pappa. Det var någonting med en åsna, man jagkommer inte ihål

Sofie 6 år
Nej, nej, sähär var det; Maria blev så glad när Josef köpte en åsna att hon blev gravid utan hjälp

Jossan 7 år

Söndagsskolan Nå hur var det i söndagskolan, Pelle

– Jo först kom prästen in och sen kom det barn. Och så sjön dom “Här kan ingen vara” och så gick alla hem.

Tomten

Det var en bonde som hade en tomte

Farfar var ute och tröskade. Mitt för den bonden stannade farfar av och pissade mot ladugårdsväggen.

Men han fick en stor örfil av tomten.

Han gick in till bonden och sa ifrån  ”varför fick jag en örfil – här kan man inte komma fram för tomtar”

Men sedan blev han sjuk och då förstod han att inte borde ha sagt något.

Ur boken  ”Svenska folksägner” av Bengt af Klintberg

Jätten fick skräp i ögat

En jätte från Norge var och odlade upp en äng i Sverige. Gick dit på morron och hem på kvällen När han kom hem till gumman sa han ”Jag har fått nåt skräp i ögat och vet inte vad det  är  ”Kan det vara en kälke eller kanske en svensk”

Bo N

Kons magar

Per lyssnar noga på vad läraren berättar om kons 4 magar och säger

”stackars ko som måste mätta 4 magar”

Vi pratar ju ofta om att det var bättre förr, den lille pojken satt och hörde på när dom äldre pratade om att alla försökte fuska med sjukskrivningar nu. Den lille pojken sade då att det var värre på Jesus tid för då utfärdade Kejsar Augustus att hela världen skulle sjukskrivas. Han hade naturligtvis blandat ihop sjukskrivning och skattskrivning. BG

Se i spegel
Som barn såg jag mina äldre syskon och deras kamrater sitta framför spegeln i mörkret bara med ett ljus framför sig. De ville se om deras blivande livskamrat skulle visa sig. Jag vet inte om det är den som de nu är gifta med.
Bo Nilsson Att vara kär Hjärtar slår fortare när man varit ute och spelat fotboll
När man är kär är man helt väck
Allan 8 år  (ur Barns tankar om KÄrlek)
Barn gråter
Det var ofta berättande sent på kvällarna och barn kunde ligga och lyssna till många spökhistorier. En  historia som man fortfarande undrar över i min hembygd är den om barnet som grät nere vid ån när det blev mörkt. En del var helt säker på att det hade att göra med att ett barn hade dött på ett märkligt sätt och därför grät men andra sa att det var räven som kunde låta så. När jag cyklade hem från skolan och passerade ån kunde jag känna rädsla över att möta något “oknytt” i mörkret, för visst tycktes jag höra barngråt ibland. Bo Nilsson
En sista hälsning Vid begravningen av sin morfar gick barnbarnet fram till graven och lät en papperslapp dingla ned bland blommorna. Han hade ritat en traktor, som farfar kunde behöva även framledes.

Barnbarnet åkte ofta på s k ”gråsuggan” med farfar när han körde ute på åkrarna under sommaren. Det glömmer han aldrig!

Bo Nilsson
Tjuv-Röka Som barn under 50-talet, var det spännande att tjuvröka bland pojkar. En släkting berättade att han och en kompis hade tjuvrökt och när pappan till kompisen satt vid köksbordet och tog fram en cigarettlåda så bjöd han pojkarna och sa “nu pojkar ska vi röka” men de sa “vi röker inte”  “Jo det gör ni visst och nu ska ni visa hur ni röker ” De måste röka men det blev den sista gången för de förstod att pappan ville på det här sättet säga “jag vet vad ni gör”
Bo Nilsson
Viftande öron.
Jag hade berättat och visat vårt barnbarn 7 år, att jag kunde vifta på öronen.
När jag kom till skolan för att hämta henne på e.m. sa lärarinnan “Maja har berättat att hon har en farfar, som kan vifta på öronen och det vill nu barnen se om det kan vara sant”
“ja vad gör man inte för sitt barnbarn, som är stolt över sin farfars öronviftande ” Det är nog enda gången, som jar har fått applåder och varit populär bland så ung publik. Jag har föreslagit att vi ska resa runt och visa upp oss i skolor – om Maja vill vara min manager.
Maja vill lära sig det själv numera och tränade så sent som i somras vid sitt besök. Hennes lillasyster vill även kunna det. Det gäller att föra en förmåga vidare i släkten.
(Bosse N)
Lekar som jag minns från förr (Bo N) Se sju stjärnor genom rockärm Den som ville se detta underbara och var okunnig om lekens turer fick lägga sig på golvet. En rockärm hölls ovanför ögonen och några droppar vatten slogs ned. Ingen ville se mer än en gång.
Doktorsbesöket Två stolar ställdes liggande på vrandra så att en bänk bildades av ryggarna. En filt breddes över. Två sköterskor satte sig på var sin sida. Patienten kom in. Han fick lägga sig på bänken. Doktorn började undersökningen. Båst det var reste sig sköterskorna och sängen brakade ihop.
Dubbelsäng eller? Per frågar sin pappa “vad heter det när pappa ligger ovanpå mamma som jag såg i natt”?
Det heter att man tycker om varandra
Per kommer hem från skolan och kan då berätta vid middagsbordet “Pappa jag frågade fröken i skolan i dag och hon sa att när pappa ligger ovanpå mamma så heter det dubbelsäng – så du bara vet det pappa”!
Att ärva Barnbarnet är på besök hos sina moföräldrar. Maja går tillsammans med sin morfar från korna i “lagårn” då hon tittar upp mot honom och säger “farfar när du dör kan jag då får ta över gården”
Jag vet fortfarande inte om Maja har fått svar på frågan
Som mycket djurintresserad och särskilt av hästar så var det en viktig fråga att få svar på.
Bo Nilsson
Smygläsa
Göte gillade att läsa Fantomen och ibland blev det även under lektion. Läraren upptäckte att bänklocket var öppet länge så han kom fram och såg vad han läste. Det blev en örfil med tidningen och behöll den. Kanske var han själv intresserad.
Bosse N Sopa skolgården
Inför skolavslutningen fick vi ta med oss kvastar för skolgården skulle sopas. Vi ställdes upp på led och mycket snart var skolgården mycket ren från barr och skräp. Vi fick även uppdrag att ta med oss blommor från ängarna och då blev midsommarblomster och prästkragar med inslag av smörblommor. Några hade även hittat liljekonvaljer. Bosse N
Håll dig undan
Under vår promenad så mötte vi några barn på cyklar
Några ropade och ville visa att de kunde hålla med bara en hand i styret. Det bar sig inte bättre än att han körde på en de andra och då sa han “Du måste hålla dig undan om jag ska kunna cykla med en hand – förstår du väl”
Bo N

Att grinaEmma 6 år rusar in genom dörren snavar å faller framstupa. storebror ser henne å frågar varför gråter du inte Emma säjer ja trodde ingen var hemmaHistoria från Hans-Olof Olofsson

Borsta tänderna

Farmor säger till sitt barnbarn ”nu är det dags att lägga sig och då börjar vi med att borsta tänderna”

Barnbarnet säger då ”vet du farmor – jag har då aldrig sett farmor borsta tänderna”

Ring Polio Fritidspedagogen gick över skolgården och mötte då några barn som lekte hundar och de tog tag i hans ben så han måste stanna upp. Han sa till flickan som han trodde lekte ägare till hundarna “Hjälp mig” Flickan sa “Ring polio” så får du hjälp (fick historien av Stig Hellnersson, när jag var och handlade på Konsum i dag)
Halvbror Tanten säger till pojken ! Jag ser att din bror är mycket kortare än vad du är, svaret kommer direkt: det är väl inte konstigt han är ju bara min halvbror.

Bengt Gunnar FrankSoluppgång Karl-Johan skulle vid ett tillfälle besvara frågan var solen går upp någonstans.På lärarens fråga svarade han  ”den går upp bakom farbror Helmers sommaladugård” Karl-Johan förstod inte varför han fick en örfil för han hade ju sett hur solen steg upp där när han gick till skolan.

Hartsfiol En vanlig lek förr i tiden var “spela hartsfiol”
Man smög sig fram i mörkret och satte en nål intill fönsterrutan och så drog man en tunn tråd ut till ett dike eller bakom ett träd. Man gned tråden med harts och då kunde de i huset få en musik som de inte gillade. I regel kom någon karl ut och försökte få slut på gnisslet, men det kunde även vara som vid ett tillfälle. “Gubben” smög sig ut och la sig intill de som spelade och sa “får jag vara med”  eller som jag själv var med om “Gubben kom ut med hagelgeväret och sköt en skottsalva med salt” och då var det bäst att smyga sig hem.
Bo Nilsson

Konstigt husHelge var ute och körde på landsbygden, men det var så dimmigt att han var tvungen att stanna. Han gick fram till en liten stuga och knackade på dörren. En grabb i yngre tonåren öppnade, varpå Helge frågade: – Är din mamma inne? – Nä, hon gick när farsan kom hit. – Är din pappa inne då? – Nä, han gick när jag kom hit. – Det var väl ett konstigt hus ni bor i.

Skolbespisningen I min byskola fanns ingen skolbespisning när jag gick i lågstadiet Man hade med sig en flaska mjölk och några smörgåsar. Det hände ibland att när man skulle dricka mjölken kall vinterdag så var det is i den för väskan hade stått ute i hallen. Inne i klassrummet var det varmt för de som satt längst fram vid kaminen men för de som satt längst bak var det kallt om fötterna.
Minne från Bo Nilsson Arga barn Som barn minns man att det även förekom kraftuttryck av olika slag – det kunde då bli “tjyvarns”  “kattsingen” “rackarns” “fasiken” Har du minnen från din barndom om svordomar så sänd in dem till bo.leander@home.se
När man har svårt med att säga K Stina 3 år, sa till sin morfar
“Vill du höra en gåta”?  “Ja, gärna om jag nu kan svara på den?”
“Morfar om jag inte har något i fittan- vad har jag då” Morfar; blir röd i ansiktet av återhållet skratt men säger  “Nej det vet jag inte” Men morfar det måste du ändå förstå
“Jag har ju fått hål i fittan”
Då brast det för morfar – han måste springa in för att skratta och ställa samma gåta till mormor. Hon visste svaret för hon visste att Stina menade K och F (Stina hade svårt med att säga k – i dag kan hon det efter talträning)
Ingen annan Prästen frågar om man vill gifta sig med den som står bredvi eller om man vill gifta sig med npgon annan Oftast är det ingen annan där,så då svarar man ja
Emil 7 år Barn vet sitt värde En granne berättade att en dag upptäckte han att två pojkar höll på att skotta snö. Han gick ut och då sa de “vi skottar snö åt folk i dag” Grannen gav dem en tia var och de blev väldigt glada för det. Dagen därpå kom de och knackade på “vi är ute och skottar snö” Grannen gav dem en femma var och de gick ut och skottade men då inte helt färdigt. Bevisar att redan som barn vet man sitt värde och går inte under avtalad lön. Återgiven av Bo Nilsson
Barnuppfostran Barnuppfostran är det svåraste som pappor och mammor kan hålla på med. Många ger sig inte förrän barnen är 14 till 15 år gammal Eva 8 år

Bussberättelser   av Louise Bonta

Min äldste son Christopher har några gånger fått mig att vilja gömma mig och låtsas som om han inte var min son. Jag kommer speciellt ihåg tre händelser – två på bussen från Ålidhem, där vi då bodde, ner till centrum. En gång på rälsbussen till Vännäs. Det här hände på 70-talet.

Christopher satt och stirrade på en äldre dam som satt mitt emot oss. Det blev nästan pinsamt, tyckte jag och försökte få honom att kika ut genom fönstret. Men nej, han tyckte inte att det var en bra idé utan han fortsatte att titta intensivt på damen . Hon var tydligen väldigt intressant. Han stirrade och stirrade och damen tyckte väl också att det blev pinsamt att döma av hennes ansiktsuttryck.

Till sist, efter att ha stirrat hela vägen från Ålidhem ner till stan sa min äldste son med hög röst så att alla runt om kunde höra: ”Mamma, den där tanten har varit arg så länge att det har fastnat i ansiktet.”

Damer verkade vara intressanta för Christopher. Nästa händelse handlar också om en äldre dam. Också på bussen. Christopher satt och stirrade på damen mitt emot. Det var vinter och damen hade en pälsmössa på huvudet. Efter att ha stirrat halva vägen ner till stan sa min son: ”Mamma, tanten har ett fågelbo på huvudet.”

På rälsbussen till Vännäs. En äldre dam satt mitt emot oss och Christopher gick omkring lite. Till sist stannade han framför damen och tittade upp på henne. Han gick närmare så att han nästan nuddade damens knä och hon tittade tillbaka på honom och frågade vad han hette. ”Vilken fin pojke du har”, sa hon till mig. Christopher fortsatte med tittandet. Efter några minuter vände han sig till mig:” Mamma, det luktar kiss om tanten.”

Till saken hör att Christopher tyckte att det luktade kiss om nylonstrumpor och damen mitt emot bar nylonstrumpor. Fin och väluppfostrad pojke?

Vad ska du bli ? Fröken i förskolan vill höra om barnens framtidsplaner
– Lilla Ida, vad ska du göra när du blir lika stor som jag – Banta!
Varför är tomten så röd på kinden? – Han har fått så många julklappar.
2011
Vem är det Till julen skulle någon i familjen klä sig till tomte och det gällde att inte bli igenkänd. Man fick uppdrag att gå till flera i byn för att barnen inte skulle ana vem det var. Det hände då ibland att någon tappade skägget och därmed var avslöjad eller att man inte kunde ändra på rösten så några av de äldre barnen sa högt och tydligt vem det var. Det var i de flesta fall män som var tomte och då gärna någon äldre – därmed blev det nog ofta farfar eller morfar som gick ut och sa sig ha ett ärende. Ett barn sa – varför är morfar borta? och då gällde det att förklara att han hade gått på utedasset.
En gång sa barnbarnet “varför måste morfar alltid gå på dass när tomten kommer”?
Jullekar och spel
Några lekar som jag minns från min barndom
Blindbock: man fick en halsduk för ögonen och så skulle man söka rätta på någon och gissa vem det var
Sittblindbock: samma som ovan men då skulle man sätta sig i knä på någon och med en sked försöka gissa i vems knä man satt
Bölingen: man hade 4 koppar och under dem lades “bölingen”= en liten docka eller hoptvinnat garn som föreställde barn. Ring som sa att man skulle bli gift
Glädje = rött garn och Sorg = svart garn Kinachack Svarte Petter Luffarschack Svälta räv Fiaspel Ishockyspelet kom senare
Bo Nilsson spel från 40-50talet
Rädd farfar Ida undrar “mamma är farfar rädd för tomten” ´? Varför tror du det? “Jo han går ju alltid ut när vi väntar på tomten och när han har gått så kommer han in och undrar om det finns nån tomte kvar”!
Jultomten Filip säger på julafton
Pappa varför ska du nu gå bort igen
Du gjorde det i fjol också. Du måste vara hemma
när jultomten kommer för han är så lik dig
Kontroll
Barnbarnet sa til sin farmor
“Jag har inte sett farmor borsta tänderna. Det måste man göra även om man är gammal och ska dö”
Stina 6 år
Kärlek Det är viktigt med kärlek, för om folk inte tycker om folk, så blir det inte mer folk. Stina 7 år
Barn att lämna igen Man får lämna tillbaka ett barn på barnhem o man inte gillar det. Men man måste ha kvitto. Barn som man gör själv kan man inte lämna tillbaka utan bara vänta och se om det blir lite vettigare
Sven 7 år
Pappa-mamma och barn – Vad leker ni barn?
– Vi leker pappa, mamma och barn
– Var är lille Krister då? – Han ligger under soffan och väntar på att bli född
(ur boken “Största skrattboken)
Lägga ägg
Läraren sa
– om jag lägger 5 ägg på bänken och sedan tar bort 3 av dem, hur många ägg blir det då kvar?
Kalle:  – Kan magistern lägga ägg?
God gärning
Är det någon som gjort en god gärning i veckan ? undrade fröken
– Jodå, jag skrämde en tant så hon hann med bussen.
Hembygd Det var hembygdsundervisning i skolan och fröken berättade så vackert om sin hembygd Plötsligt räckern Roland upp handen och säger
litet ledset:
– Fröken jag har ingen hembygd jag. – Jaså, varför det då, säger fröken – Jo jag ä från Obygda, söm pappa bruk säg
Bo N
Svartsjuka
Svartsjuka är om jag har en ny cykel och Sven vill he en – då blir han svarsjuk på mig
Kia 7 år
I går var jag med Per och lekte och då blev Lova svartsjuk – det kändes bara bra.
Rita 6 år
Hemlis
Jag tror att han inte vet att jag är kär i han
Då kan det aldrig ta slut
Eva 6 år
Brev
Jag har skrivit ett kärleksbrev till min kille, men jag har inte skickat det än, för jag har inget kuvert Sara 8 år
Svartsjuka Svartsjuka är när gumman säger “Ska vi inte gå och lägga oss nu?” Och nästa morgon börjar hon packa
Inga 6 år
Rynkor Gör det ont farmor med alla dessa rynkor
Ska man då snart dö ?
Barnbarnet till farmor
Fria Det är papporna som friar Det är likadant med ankor
Anna7 år
Älgjakten Sven fick följa med sin far och farfar på älgjakt  En älg sköts och när Sven kom fram till älgen tittade han på pappan och sa “men nu har ni väl ändå ställt till det!

Bli gammal Valdemar tre år fick följa med mamma till hennes arbete, någon av arbetskamraterna frågade honom hur gammal han var. Han tittade oförstående från mamma till tanten som frågade, så sa han ”Jag har inte blivit gammal än Historia inlämnad av Marianne Sandberg Att växa Växer du fortfarande, pappa ? Nej – varför frågar du det?

Huvudet har börjat sticka ur häret !
Arv Maja följer med sin morfar till djuren i ladugården för det trivs hon med
På väg in så säger hon “morfar när du dör visst kan jag få ärva gården då för jag
tycker om djur”
Morfar inser att han har fått en som är beredd att ta över gården och föra traditionen som “bonde” vidare
Historien återgiven av Majas farfar Bosse
Hembygd Fröken pratade med barnen om hembygden och frågar om var deras hembygd är. Sven räcker upp handen och säger lite ledset: Fröken jag har ingen hembygd jag. ! Jaså varför inte det då?  – säger fröken
Jo, pappa minns inte vars han ä ifrån!
Plöja med kajvar Hans-Olovs morbror Hasse hade till uppgift att sköta om systerns lilla pojke medan mormor var och mjölkade korna. Hasse frågade om grabben ville ha något “jo en plöja me kajva på” och det sa han upprepade gånger utan att morbrorn förstod vad det var. Grabben började till sist skrika och grina i förtvivlan över att hans morbror inte förstod.  Då kom mormor in och sa “hör du inte att han vill ha en smörgås med kaviar” och därmed blev det lugnt i köket.
Än i dag gillar denne Hans-Olov smörgås med kaviar.
    Bo Nilsson
Lärarinnan kände igen sig
Det här händ i en byskola i Bjurholm – sägs det!
Det var teckning och Sven skulle rita av en människa
Nu råkade det bli en bild som påminde om den långa lärarinnan, med mycket långa ben och det gillade inte “fröken”
Sven fick sig en örfil och visades ut
Det är inte så lätt att vara konstnär om man gör för bra porträtt.

KollektenJag har en nära anhörig, en flicka som skulle gå på ett möte på EFS en söndag,hon trippade iväg ensam.När hon kom hem hade hon mycket att berätta för sina föräldrar, hur trevligt det hade varit med sångoch musik. Hon avslutade sin berättelse om vad som hade hänt.- ” Och på slutet gick en tant omkring

med en håv med pengar, men jag tog då inga pengar ur håven, för ni har ju sagt att man inte stjäla.”

Kor och tuggummiEn liten pojke från den stora staden var för första gången ute på landet Stum av förvåningstod han och tittade på de idisslande korna Till slut utbrister hanMamma vart får korna tuggummi ifrån?

Trampa på foten

Du bad väl damen om ursäkt för Du trampade henne på tårna

Ja, mamma och hon tyckte att jag så artig så jag fick en femkrona

Vad gjorde du då?

Trampade henne på andra foten så klart.

De tre historien har lämnats in av Thure Johansson
Att vara gammal Det var åhörardag hemma i byns skola. Kalle hade bett sin farmor komma med till skolan, för hans mamma och pappa hade inte tid. När de kom till skolan tog han farmor i handen och gick fram till kamraterna. “Det här är min farmor. Hon är 62 år och lever fortfarande!